Wednesday, October 13, 2010

Jom hias , jge,pelihara Umah...Jom3...Kalo sudi LaHH....

kalo dulu crite pasai umah...
kali nie nak crite pasai part umah pulak....

KisaH nyerr mcm Nie..
ade sekumpulaN org..
ditugaskan utk menghias sebuaH umah..
supaya menjadi cantik, berguna, ataU perfectla...
jadi bertungkus lumus La mereka Semua nak hias umaH nie..
cat sne ..
hias sne..
bersih cni...
cuci sne...
setelah sekian lme meke bertungkus lumus...
akhirnya....

JENG JENG JENG JENG...
ciap sudaa..
wahh..
cntek..
perfect...
bole katakan...
gandingan hiasan, warna cat, perkakas, blik, dapur...n sume2 tuh..
lengkap la..
xde yang terlost keseriannya..
namun, dalam setiaP part tuh...pasti ade jugak part yang paling menonjol..yang menarik perhatian..yng lebih diberi perhatian dari segi keseriannya...

selepas itu...umah itu diberikan kepada sekumpulan yang lain untuk menjaganyerrr....
mse kumpulan itu dapat umah itu...
fuhyoo...
excited weyh...
cntekkan...
sape yg x kagum, gembira dpt umah yg cantek menawan tuh....
setiap ari sekumpulan org itu menjage setiap sisi dalam umah tuh...
mne x nyerr...
umah cantek..kene lah jge setiap ari...
bergilir2 dok menjge2....
ari nie ko cuci bahagian dapur, sok ko cuci bahagian ruang tamu pulak yerr...
begitu la keadaannya...

tp.. lme kelamaan...
sikp itu semakin menghilang...
maseng2 nak mencuci part yang mereka minat...
sampai ade jugak yang x terjge oleh mereka...
smpaikan terpakse dibuang....
spt p'hiasan...berhabuk..
bersawang sbb x disapu...akhirnya...
weyyh...kita simpan jele barang hiasan nie..
buat semak jeh..kotorkan tempat jeh...
walhal..kalo dicuci...
seri muncul..xdenyerr kesan degil

ade jugak, smpai tertulis no entry...
jangan gatai2 nak masuk cuci tempat nie...
hanyerr seorg jeh bole cuci tempat ini...
tp sebenarnyerr, org tuh x cuci pon...
tp dah bg amaran...
cri nahas la kalo p terjah jugak..
akhirnya..
yang laen lupa akan kewujudan bilik itu..
ntah bersemak ke x blik itu...

bukan tu jeh...
ade plak yang ciap..
weyh...blik nie ku punyerr..
ku nak design blik nie mengikut kesesuaian ku...
tolong yerr..jgn masuk cmpur...
ku thu ku nak serikan mcm mne..
ok...fine..p la jge part ko tuh..

kalo tu jeh xpe..
ade jugak...elok2 hiasan tuh kat cerok tuh..
sbb die minat cerok tuh..
dia p nyah2 kan hiasan tuh p ltk tmpt laen smpai bersimpan hiasan tuh kt stor..
bila diletakkan kat site berhampiran...
mule la..dok marah2..
sbb..sket mate sbb ganggu hiasan die kan...
walaupon sbnrnyerr cerok tuh sesuai jea ngan due2 hiasan...

ade plak..yang ciap bg peringtn...
weyh..
mingu nie ku xde la kat umah nie...
jd ku x ble la mngemas bilik yang ku slalu kemas..
jd bole x kalo ko jge blik tuh utk aku...
kalo bole ari2 tau..
nnt ku msej ko peringtkan ko yerr..
sbb blik tuh pnting sgt bg ku..
HELLO..
Ko ingt ko punyerr part je keh yang org laen nak jGe...
byk part lagi lah..
pent la asik dok jge part ko..
smpai bahagian lain sume x terjge..
dh la ko memilih satu part jeh..
abes part laen ko nak suh sape serikan..
nenek sebelaH keh...

x lupa jgak yang fkir die jea hebat dalam setiap bende designer...penyeri umah..
sume perkare die btoi..
weyh...nak sapu mcm nie la..
weyh..mop la...habuk..
tu r ko...ku suh hias mcm nie xnk..tgok la , dh jd mcm nie..
haishh..

akhirnya...
sume bersihkan umah dalam ketensenan..
xde keinginan untuk menyeri umah spt dulu..
hanyerr melaksanakan tanggungjawab untuk menjge umah jeh...

keluh nie...
npe umah nie x dijge mcm dulu...
x kesah la nak ade part istimewa tersendiri...
tp at least..
part laen jgn la abaikan..
penat la...
sgt penat nak jge..
sumepart sme penting la..
kalo satu buruk...meke x pndg yg cntek dah
meke trus tuju yg buruk gak...


if satu ari ku tinggalkan umah nie..
ku ingin bile kembali ke umah nie..
ku rse gembira...
ku x nk ade perasaan..
timbul satu kata2...
ini kali terkhir ku jejak kaki kat umah nie...


sekarang nie mnuju ke perasaan...
dah xde semngt nak kemas umah dah...
biarlah jd bersawang...
ko nak jd mcm nie keh...;(

7 comments:

~d(t____t)b~ said...

aku fhm pe yg ko ckp kan pah
taw
skang neh cam2 r situasi kte
aku pon rase cam yang ko rase pah
tapi
jeng jeng jeng
lek la pah
ikut kan hati mati
ikut kan rasa, binasa
selesaikan dengan lek lek
hargai apa yang ada
perbaiki
untuk yang lebih baek
well, law nak biar cam 2 je
habisla~~
aku pon
law ikkot rase aku neh
huh
jangan nak di kata r
tapi
aku syg giler umah tu pah
n aku harap
kte same2 syg sampai bile2
okeh :)
smile owes~~

fai... said...

ku nak umah yg mse kite dpt dulu...sume bersme even ade life mseng2...if ku tgok gmbr pon...ku akan terbayang situasi, sbb bg ku mse tuh gmbr tuh bernyawa......skrg...nak tgok gmbr pon ku pkir due kali sbb gmbr tuh kosong tnpe sebarang pengertian n hanyer sbg pembuktian...xde memori yg bole di refresh disebalik gmbr yg ade wlaupon gmbr ade beribu...
ku syg sgt kat umah tuh...cme tkot syg smpai x sedr hati jd tawar...tu jeh...
tp xpe...ku lek2 jeh..
jus at least ku luah ape yg ku rse..
kan3...
keep smiling...=)

miSs tEry said...

ntah la pah....
tp nye klu bende nie berterusan aku jamin aku juga akan jadi orang yang tawar hati untuk ke rumah tu...
aku penah nekad untuk x sayangkan orang2 luar mcm aku sayang orang2 yang berada di rumah tu....
tapi aku sayangkan juga lebih2....
sampai kadang2 rasa mual,bosan, menyampah,lemah dan x seronok untuk bersama-sama orang didalam rumah tu...tapi bukan semua la...
aku harap orang dalam rumah tu sedar yang rumah tu dah dimakan anai2 menanti roboh, mengharap orang didalam rumah tu untuk sama2 menghalang rumah tu dari dirobohkan oleh benda kecil2 yang semua orang abaikan dan buat x nampak....
mungkin benda kecik tu terlalu kecik dan remeh bagi sesetengah tapi bende kecik tu mampu membuat kita terjatuh dalam sekelip mata...
aku harap mereka sedar...
sedar dan buat sesuatu....
sebab kalu hanya kita yang sedar x cukup kuat untuk halang semua ni...

~d(t____t)b~ said...

izin share?

fai... said...

amek la ziela...

~d(t____t)b~ said...

aku nak share kat sume budak2 kte
kat fb
leh?

fai... said...

amek la z=)